Non-profit cultuur website

De Friese eilanden

Nederland kent vijf bewoonde Waddeneilanden, waarvan er vier bij de provincie Friesland horen, namelijk Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het eiland Texel, de grootste van de vijf hoort bij Noord-Holland. Uit geschriften van de Romeinen blijkt dat er voor het begin van onze jaartelling al mensen op de Waddeneilanden woonden.
Romein Plinius de Jongere beschreef de eilandbewoners als een miserabel mensenras dat op opgedroogde stukken grond boven het zeeniveau van niets anders dan vis en water leefde. Volgens Plinius waren ze beter af als ze door de Romeinse natie werden overwonnen.

 

De eerste eilandbewoners hebben het dus niet makkelijk gehad maar ook later waren de Waddeneilanden regelmatig doelwit van veroveraars vanwege hun strategische ligging. De laatste bezetters waren natuurlijk de nazi's in de Tweede Wereldoorlog, die een deel van de eilanden gebruikten om het noorden van Nederland voor tegenaanvallen van zowel de Russen als de geallieerden te beschermen. Met name Schiermonnikoog speelde hierbij een belangrijke rol. Tegenwoordig zijn de Waddeneilanden een belangrijke toeristische trekpleister en worden ze met name in de zomermaanden overspoeld door vakantiegangers. Met veerboten vanuit Lauwersoog, Holwerd en Harlingen zijn de Friese eilanden te bereiken. Van een uitbundige jongeren vakantie met wilde nachten tot een rustige vakantie in de natuur, elk eiland heeft zo zijn eigen charme

Wandelende eilanden

Onze Waddeneilanden bewegen langzaam van het westen naar het oosten, waardoor ze wandelende eilanden worden genoemd. Dit wandelen komt door de stroming. De zee neemt langzaam de westkust van een Waddeneiland en geeft aan de oostkust land terug. Hierdoor zijn de meeste dorpen op de eilanden inmiddels aan de westkust komen te liggen en sommige huizen of complete dorpen al in de zee verdwenen. Dit is ook de reden dat Schiermonnikoog, hoewel inmiddels grotendeels gelegen boven Groningen, nog steeds bij Friesland hoort.

 

 

Stappen of uitrusten
De Friese eilanden worden om verschillende redenen bezocht. Wie een uitbundige jongeren vakantie met een bruisend nachtleven zoekt kan het beste naar Terschelling gaan. Dit eiland heeft naast de populaire jongerencamping Appelhof ook verschillende uitgaansgelegenheden zoals strandpaviljoens, cafés en discotheken. Terschelling wordt daarom ook niet voor niets vaak vergeleken met populaire Spaanse toeristenplaatsen zoals Lloret  de Mar en Salou en heeft zichzelf tot hét partyeiland van Nederland benoemd. Daarnaast staat Terschelling ook bekend om haar Oerol festival, dat elk jaar in juni gehouden wordt. Voor een georganiseerde doe-vakantie kun je het beste naar Ameland gaan. Hier worden vanaf het voorjaar al verschillende excursies en activiteiten, zoals wadwandelingen, strandritten en rondvaarten gehouden. Het eiland heeft vier dorpjes met diverse winkeltjes, restaurants en musea. In november exposeren tijdens de kunstmaand veel kunstenaars uit binnen- en buitenland op verschillende locaties hun werken. Wie voor natuur en rust gaat kan het beste naar Vlieland of Schiermonnikoog gaan. Op deze eilanden mogen alleen vaste bewoners met hun auto rijden. Toeristen zijn aangewezen op pendelbussen, taxi's en fietsen, die volop te huur zijn. Beide eilanden hebben maar één dorpje en bestaan voornamelijk uit natuurgebied. De Omroep Max serie Dokter Deen, die tussen 2012 en 2017 op Vlieland werd opgenomen, maakte het eiland nog populairder. Vlieland heeft niet alleen de hoogste duintop, van maar liefst 45 meter hoog, maar is ook het kleinste eiland van onze bewoonde Waddeneilanden.

Al onze reportages, foto's en video's worden
in eigen beheer door het team van
Ons Mooie Noorden gemaakt.
Het auteursrecht op deze website berust bij
Ons Mooie Noorden of bij derden welke bij toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar
hebben gesteld aan Ons Mooie Noorden.

Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook
is alleen toegestaan door voorafgaande
toestemming door auteursrechthebbende.

Delen van onze pagina's op Facebook, zoals in
de linker kolom aangegeven, is toegestaan.
Mail ons voor vragen omtrent gebruik van
ons (beeld)materiaal:
mail@onsmooienoordn.nl

© Ons Mooie Noorden 2019

Gepubliceerd op 19 mei 2019

 

© Ons Mooie Noorden 2019