Non-profit cultuur website

Goliath – De noordelijkste molen van Nederland

Vanaf de 19e eeuw stond ze lange tijd als een eenzame reus in het polderlandschap van de huidige Eemshaven, in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen. Tegenwoordig valt molen Goliath tussen alle moderne windturbines een beetje in het niet maar wie haar een bezoekje brengt zal zien dat ze een prachtige herinnering is aan de tijd dat oude windmolens het werk voor ons deden. Haar voorganger, een windwatermolen, werd in 1882 afgebroken en de nieuwe Goliath verrees als poldermolen boven de landerijen van noordoost Groningen, water vanuit de polders naar het Wad pompend. Ze werd daarmee de meest noordelijke molen van het Nederlandse vasteland.

 

Gered van de ondergang

In 1897 werd de Goliath door brand verwoest en moest opnieuw worden opgebouwd. Tussen 1949 en 1974 vonden er diverse restauraties en herstelwerkzaamheden plaats maar 5 jaar na de laatste aanpassing ging de Goliath in 1979 met pensioen. Ze werd vervangen door een nieuw gemaal en raakte zwaar in verval. Eén van de vele mensen uit de omgeving, die de Goliath wilden behouden, was Ida Wieringa-Spijk. Geboren in 1947 groeide ze vlakbij de Goliath op en bezocht regelmatig de molen en haar toenmalige molenaar. Na een opleiding tot vrijwillig molenaar meldde Ida zich bij de Stichting Groninger Molen en is tot op heden samen met Bart de Haan molenaar van de Goliath.

Populaire trouwlocatie

Hoewel de Goliath geen water meer naar het wad pompt, heeft ze toch weer een bijzondere functie gekregen. Over een gebied van 12 kilometer pompt ze water in beweging, dat daardoor schoner wordt en een hoger zuurstofgehalte krijgt. Met namen de boeren in de buurt hebben daar profijt van. Daarnaast is de Goliath tegenwoordig ook een veel gebruikte trouwlocatie. Molenaar Ida is beëdigd trouwambtenaar van de gemeente Eemsmond en heeft in het voormalige waterschap huis, naast de molen, al heel wat huwelijken voltrokken.

Uiteraard is de Goliath ook tijdens de Nationale en regionale Molendagen open voor bezoekers. Wie buiten deze dagen de molen wil bezoeken kan op zaterdag en zondag tussen 13.30 en 17.00 uur terecht. Kijk voor meer informatie en contact op de website van de Goliath

 

 

Al onze reportages, foto's en video's worden
in eigen beheer door het team van
Ons Mooie Noorden gemaakt.
Het auteursrecht op deze website berust bij
Ons Mooie Noorden of bij derden welke bij toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar
hebben gesteld aan Ons Mooie Noorden.

Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook
is alleen toegestaan door voorafgaande
toestemming door auteursrechthebbende.

Delen van onze pagina's op Facebook, zoals in
de linker kolom aangegeven, is toegestaan.
Mail ons voor vragen omtrent gebruik van
ons (beeld)materiaal:
mail@onsmooienoordn.nl

© Ons Mooie Noorden 2019

Gepubliceerd op 10 mei 2019

 

© Ons Mooie Noorden 2019